Opvang doe je samen
Bouw een kring om een opvang locatie, doe het niet alleen. Daar waar de gemeentelijke opvang met professionals en vele vrijwilligers werkt, krijg je als particulier met opvang thuis of op een locatie geen ondersteuning van de gemeente. Vorm daarom een kring met je straat, buurt, dorp of verenging en zorg samen met deze kring voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol.
Stichting Westerkwartier voor Oekraïne begeleidt en ondersteunt deze particuliere initiatieven en verbindt de diverse kringen met elkaar door het delen van informatie, tips en hulp.
Binnen elke kring is een contactpersoon of een commissie (bij een groter initiatief) waar de stichting mee in contact is. Dit kan bijvoorbeeld ook een bestaande dorps coöperatie zijn.
De commissie is ook de plek voor huishoudens om zich te melden met een aanbod of een woonplek.
De woonplekken kunnen vervolgens hun vragen / behoeftes stellen aan een grote groep vrijwilligers, die wij de kring noemen.
Voorbeeld: Een contactpersoon krijgt een boodschappenlijstje en gaat in de kring op zoek wie er beschikbaar is om inkopen te gaan doen.
Onbeantwoorde hulpvragen gaan vanuit de kring naar de commissie, die vervolgens de stichting benadert. De stichting behoudt contact met de andere kringen, de gemeente en met vluchtelingenwerk.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een kring een tolk als vrijwilliger actief is. De stichting kan een andere kring in contact brengen met deze tolk. Of een vraag over bijvoorbeeld verzekeringen hoeft niet door iedere particulier gesteld te worden aan de gemeente, wanneer de stichting hier ook in kan helpen.
Door de structuur van de kring worden de huishoudens niet met alle zaken van opvang belast maar worden de verantwoordelijkheden gedeeld. Als ze iets nodig hebben, nemen ze zelf initiatief en ontvangen vervolgens hulp uit de kring.